First Reach
 Leefstijlcoaching

Darmgezondheid

In onze darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels ons microbioom vormen. Al die bacteriën hebben grote impact op ons leven en hoe wij ons voelen. En doen enorm goed werk! Het microbioom helpt bijvoorbeeld mee om onze darmwand gezond te houden. Nodig voor de opname van allerlei voedingsstoffen. Ook traint het ons afweersysteem. Dat zorgt ervoor dat wij minder snel ziek worden en sneller herstellen.


Je darmflora zorgt ook voor overgewicht. Dit is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van overgewicht; de darmflora werkt niet meer zoals hij zou moeten werken!  Slechte bacteriën in de darmen hebben de overhand gekregen en zorgen voor hardnekkig overgewicht. Vooral antibioticakuren op jonge leeftijd, chemische stoffen in de voeding, industriële vetten in (ultra) bewerkte voeding, suikers en snelle koolhydraten kunnen de oorzaak zijn van deze 'dikmakende' darmflora. Deze slechte bacteriën zorgen daarnaast nog eens voor een continu hongergevoel en een verslavende trek in nog meer zoetigheid en snelle koolhydraten. Geen wilskracht is hier tegen opgewassen. Maar er is hoop. Door het aanpassen van uw voeding kunt u de balans weer herstellen.


De samenstelling van dit microbioom hebben wij voor een groot deel namelijk zelf in de hand. Genoeg beweging, goed slapen en voldoende ontspanning dragen allemaal bij aan een gezond microbioom. Maar voeding is de meest bepalende factor. Want, zoals u hierboven hebt kunnen lezen, staat wat wij eten namelijk ook bij onze bacteriën op het menu. Ook een verstoring van het microbioom door tekorten van bepaalde bacteriestammen in de darm kan ongewenste klachten geven.

Om deze reden is het van groot belang om het darm-microbioom te laten onderzoeken en indien nodig te optimaliseren.  Via mijn praktijk kunt u een Darm-microbioom-screening laten doen. Met de scores uit het onderzoek, worden aandachtspunten besproken en zo nodig aangepast met leefstijladviezen en/of pro- en prebiotica.


Het leefstijlprogramma “Darmgezondheid” van First Reach Leefstijlcoaching biedt een inkijkje in de complexe werking van de darmen, de rol die voeding daarin speelt en hoe leefstijlfactoren van invloed kunnen zijn op de algehele gezondheid.

Dit programma past bij u, als u met de volgende klachten te maken heeft:


1. Overgewicht
2. Slaapproblemen
3. Stress
4. Maag-darmklachten bij (top)sporters
5. Obstipatie
6. Reflux en brandend maagzuur
7. Opgeblazen buik
8. Hormonale klachten
9. PDS
10. Opgeblazen gevoel na bepaalde voeding of alcohol

Doordat ik gespecialiseerd ben door het behalen van het HBO diploma “Darmgezondheid”, kan ik u helpen inzien waar uw kracht en verbeterpunten liggen.

Wilt u weten hoe u lekkerder in uw vel kunt zitten, een betere darmwerking of het afvallen kunt optimaliseren? Verbeter uw leefstijl en gezondheid! Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we gaan samen aan de slag! Ook kunt u een Darm-microbioom-screening aanvragen. 

Via mijn contactpagina kunt u het formulier invullen. Dan neem ik z.s.m. contact met u op.